Budyń z Kapusty. Czas- 15min bez pieczenia

 

Kapusta i jeszcze raz kapusta – w tym tygodniu zdecydowanie rządzi w mojej kuchni – może nie być nudno. Dziś powstał …BUDYŃ Z KAPUSTY.  zupełnie inna forma jej podania, wyszło naprawdę smacznie. Przygotowanie zajmuje 15minut – potem 45minut w

Składniki:
Kapusta – bez niej będzie kiepsko z realizacją
2 cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jaja
czerstwy chleb ( ja użyłam połowę czerstwej bagietki)
1 szklanka mleka
1 łyżka tymianku
suszony cząber do smaku
sól
pieprz
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
Przystępując do dzieła musimy ugotować na parze naszą kapustę – wcześniej należy ją pokroić w kawałki i tak wrzucić do parowaru.( kapusta nie może być gotowana w wodzie – a jeśli już wymaga pozniej bardzo dokładnego odsączenia), więc 15 minut w parowarze a następnie wyciągamy ją i studzimy.
Między czasie obieramy cebule i podsmażamy na oliwie.
Jajko oddzielamy od białka – białka ubijamy na pianę.
Chleb  ( bułke, bagietkę czy co posiadacie w domu) należy namoczyć w mleku aż zmięknie.
Gdy już się uporamy z tymi czynnościami pozostaje nam połączyć składniki.
Zatem:
Chleb, cebule, jajko i ubitą pianę z białek mieszamy razem ( polecam użyć do tego rąk aby dokładnie połaczyć chleb z innymi składnikami)
potem wrzucamy ostudzoną ( ważne aby była ostudzona ponieważ jajka nam się zetną) kapustę.
Wszystko miksujemy na dość mało apetycznie wyglądającą papkę.
doprawiamy.
Możecie użyć dowolnej foremki ( okrągłej, kwadratowej – na jaką tylko macię ochotę) ja użyłam zwykłej blachy którą wyścieliłam papierem do pieczenia i przełożyłam zmiksowaną masę.
potem parokrotnie uderzacie o blat foremką aby budyń dobrze się zwarł i bąbelki powietrza uciekły..

180* piekarnik na 45min. 30 min pod przykryciem ( np. folią aluminiową) a 15 minut pieczecie bez.piekarniku i można zajadać z chrzanem bądz domowym sosem tzatziki.

2015-01-26_19.59.08

2015-01-26_19.55.22

2015-01-26_20.00.10

2015-01-26_19.49.34

14 przemyśleń na temat “Budyń z Kapusty. Czas- 15min bez pieczenia”

    1. ~Ania pisze:

      Rewelacyjny przepis, chętnie spróbuje, ja polecam domowy wyrób serów np. Feta, mozarella, camembert i inne lub cydru, wina i miodu http://blog.winoiser.com

      1. ~Rondel pisze:

        no to jutro wykorzystamy Twój przepis, akurat jest u nas kapusta :) a to nasze kapuściane przepisy

        http://ronddel.blogspot.com/search?q=kapusta+przepisy

    2. ~Obżarciuch pisze:

      bardzo smaczny pomysł na danie :) zobacz nasze dania z kapustą

      http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=kapusta

  1. ~cassisisma pisze:

    Niesamowity przepis, jeszcze nie jadłam czegoś takiego, dziękuję:*
    A sama zapraszam na pasztet domowy:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2014/02/domowy-pasztet.html

  2. Bardzo ciekawy pomysł, zapraszam na karkówkę wieprzową w kiszonej kapuście
    http://bulkazchlebem.pl/karkowka-wieprzowa-w-kapuscie-kiszonej/

  3. Hm, czegoś takiego jeszcze nie jadłam:) Kiedyś wypróbuję:) A od siebie polecam schab pieczony w czerwonym winie:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/116-100100-schab_pieczony_w_czerwonym_winie.html

  4. ~Buster pisze:

    Gratka dla wegetarian.

  5. ~... pisze:

    Fajne, przypomina bardziej pasztet ;D

  6. Kawał dobrej roboty, przepis ląduje na liście „ToDo” :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>