Krem grzybowy – maślana poezja :)

IMG_1878

 

Krem grzybowy jest jednym z moich ulubionych – soczysty, charakterystyczny smak z czosnkiem i pyszną cebulką smakuję zawsze pysznie. Potrzebujemy do niego trzy rodzaje różnych grzybów – ja użyłam suszonych , ale mimo to smak jest niezmienny i pyszny. Jeśli macie dostęp do świeżych  - zawsze będą bardziej aromatyczne :)

Składniki:

10 borowików

10 podgrzybków

10 pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy extra vergine o aromacie trufli

około 05 l bulionu warzywnego

sól morska, kolorowy pieprz, świeżo zmielony czarny pieprz.

Cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem podsmażam na oliwie truflowej. między czasie moczę w gorącym bulionie grzyby przez około 10 min. Zalewam bulionem wraz z grzybami cebulę oraz czosnek i wszystko gotuję na wolnym ogniu przez około 40min.

Ważne aby aromat grzybów się uwolnił – stąd proces długiego acz wolnego pichcenia :)

Doprawiam przyprawami do smaku i gotowe :)

Następnie wszystko blenduję na krem o konsystencji śmietany, jesli wolicie rzadszą zupę należy dodać troche więcej bulionu i gotowe :) 

IMG_1852

 

IMG_1842

Jedno przemyślenie na temat “Krem grzybowy – maślana poezja :)”

  1. ~karmel-itka pisze:

    ciekawy pomysł na zupę – piękny talerz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>