Prażona cebula ze szpinakiem,kozim serem i orzechami – obiad w 10 minut

2015-04-27_23.52.11

2015-04-27_23.53.05

Dziś już kompletnie wiosennie-letnio a zatem i lekko. propozycja o oryginalnej formie tylko dla wielbicieli cebuli :)

Potrzebujecie 4 cebule czerwone które podpiekacie w piekarniku skropioną oliwą z oliwek z przyprawami takimi jak liść laurowy, czosnek, majeranek przez 40min w temperaturze 220 stopni.. smak i aromat jaki unosi się w całym domu nie ma sobie równych  :)

Szpinak w tej formie występuje..jako sałata..warunek – musi być młody i świeży. do tego kozi ser..a sos robicie mieszając sezam, zmielone orzechy ( dowolnie jakie macie pod ręką) wraz z oliwą z oliwek, łyżką miodu, ząbkiem zmielonego czosnku oraz świeżym pieprzem i solą i tak podaną sałatę możecie konsumować równie szybko jak ją przygotowaliście.

Składniki:

4 duże cebule czerwone

liść laurowy, gałązka majeranku, 3 ząbki czosnku ( to wszystko do zapieczenia z cebulą w piekarniku)

Opakowanie szpinaku świeżego , młodego.

ser kozi

orzechy ( około 2 dużych zmielonych łyżek)

Łyżka sezamu ( ziarenka)

Łyżka miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

Łyżka wody ( dodajecie do sosu gdy będzie za gęsty)

pieprz, sól do smaku.

2015-04-27_23.48.54

IMG_1959

Jedno przemyślenie na temat “Prażona cebula ze szpinakiem,kozim serem i orzechami – obiad w 10 minut”

  1. ~mkr pisze:

    Pycha, zapraszam na sałatkę ze szpinakiem ,fetą ,truskawkami i awokado
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/saatka-z-truskawkami-i-awokado.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>