Wegetariańskie gołąbki z grzybami, imbirem,warzywami i domowym sosem pomidorowym.

gołącek1

Tradycyjne gołąbki czasem wymagają delikatnej korekty smakowej. aby urozmaicić standardowy smak gołąbków możemy tak naprawdę wykorzystać wszystkie warzywa dostępne pod ręką..tajemnicą są przyprawy które nadają lekkiej pikanterii i odmieniają znany smak gołąbków..bo czasem warto lekko zmodyfikować tradycję :) Danie jest całkowicie wegetariańskie i w zależności od waszej fantazji może być dodatkowo zmienione..

Składniki:

1 saszetka ryżu brązowego

2 cebule czerwone

10 pieczarek

20 dag kurek

1 duża papryka żółta

pęczek pietruszki

2 łyżeczki świeżej kolendry 

0,5 łyżeczki papryki ostrej

0,5 cm imbiru

5 dużych suszonych pomidorów

1 duża kapusta włoska

0,5 l bulionu warzywnego

do sosu:

1 koncentrat pomidorowy

5 suszonych pomidorów

1 mała cebula

1 mała łyżeczka bazylii

mascarpone ( 2 duże łyżki)

pieprz, sol

gołąbek2

Przygotowanie:

kapustę wkładamy w całości po wycięciu głąba do dużego garnka z wodą i podgrzewamy tak aby liście delikatnie same odeszły . Musimy odciąć z każdego liścia bardzo delikatnie zgrubienie i odkładamy każdy liść na talerz aż wystygnie.

Cebule, pieczarki, kurki, paprykę żółtą i pomidory suszone kroimy w małą kosteczkę i wszystko w tym samym czasie podsmażamy na patelni ( około 10 mini) dodając kolendrę, pęczek pokrojonej pietruszki, sól, pieprz. 

Na samym końcu smażenia dodajemy paprykę ostrą oraz ścieramy imbir. 

Ryż gotujemy al dente.

Całość farszu mieszamy wraz z ryżem i nakładamy na każdy liść osobno po 2,3 łyżki (w zależności od wielkości liścia)

i zawijamy jak kopertę.

wkładamy do naczynia żaroodpornego jeden gołąbek obok drugiego (niech przylegają do siebie jak najbliżej)

zalewamy bulionem warzywnym, przykrywamy i następnie dusimy w piekarniku przez 30min w temperaturze 180stopni.

Wszystkie składniki sosu przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany 

( gdy będzie za gęste możemy rozcieńczyć lekko bulionem warzywnym, gdy za wodnisty dodajemy więcej mascarpone)

Gorące gołąbki polewamy sosem i konsumujemy z wielką przyjemnością – smacznego :)

gołąbek

Jedno przemyślenie na temat “Wegetariańskie gołąbki z grzybami, imbirem,warzywami i domowym sosem pomidorowym.”

  1. ~Magda pisze:

    Ciekawy przepis, szczególnie dodatek imbiru do farszu i mascarpone do sosu :)
    Pozdrawiam,
    M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>