Francuska magia jabłek – Tarte Tatin

oooo

Ten wyśmienity prosty deser z jabłek i karmelu powstał we Francji w 1989 roku przez kompletny przypadek…

Właścicielka oberży Stephania postanowiła przygotować swoją wspaniałą tartę .. z tym że po oprószeniu jabłek wiórkami masła oraz cukru i włożeniu do pieca zorientowała się , że zapomniała o cieście. Próbując ratować deser położyła ciasto na wierzch jabłek.. i tak oto powstał jeden z najpyszniejszych cudów kuchni francuskiej..chrupiący spód..aromatyczne cynamonowe jabłka i spływający po wierzchu ciepły karmel.. 

Przygotowanie nie wymaga umiejętności szefa francuskiej kuchni a da ogromną satysfakcję dla waszych kubków smakowych :)

Tarta Tatin 4

Składniki na ciasto

1 i 1/2 szklanki mąki

100 gram masła

30 gram białego cukru

szczypta soli

1 żółtko

Dodatkowo

8 dużych jabłek

150 gram masła

150 gram cukru brązowego

2 laski wanilii

1 łyżeczka cynamonu

Tarta Tatin 1

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą i wsadzić na 30 min do lodówki.

Najlepszym naczyniem do przygotowania tego jest duża patelnia( możecie karmelizować jabłka a następnie w piekarniku upiec je z ciastem)

Między czasie obrać jabłka i wyciąć z nich delikatnie gniazda nasion. na rozgrzanej patelni roztopić masło dodając cukier w momencie gdy będzie się ono delikatnie pienić. mieszać całość około 3 minuty na średnim ogniu, następnie brzuszkami do góry położyć jabłka na patelni.

Smażyć całość około 7-10 minut na średnim ogniu dodając obrane nasionka wanilii i lekko polewając jabłka z góry .

na koniec oprószacie jabłka cynamonem.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy z małą ilością mąki i przykrywamy dokładnie nim jabłka .

Całość pieczemy w 170* przez około 20 min.

Warto po wyciągnięciu poczekać około 15 minut ..następnie nożem okroić brzegi tarty położyć na niej talerz i obrócić.

Smacznego :)

tarta Tatin 3

11 przemyśleń na temat “Francuska magia jabłek – Tarte Tatin”

  1. faktycznie Twoje ciasto musi być bardzo pyszne i delikatne
    ale i chyba troszkę kaloryczne
    Chętnie sprawdzę Twój przepis.

    Podzielę się przepisem na odchudzający koktajl na cellulit :)
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-sie-pozbyc-cellulitu-domowym-sposobem-antycellulitowy-koktajl-upij-cellulit/
    i do tego smaczny

    Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów

    1. ~Anna z OdchudzanieJestProste pl :) pisze:

      Chętnie sprawdzę Twój przepis.

      Podzielę się przepisem na niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia.
      Jest gotowa w 15 minut.
      Idealna dla tych co się odchudzają.

      Może być również w wersji bezglutenowej.
      http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/

      Dzieci ją lubią :)
      Pozdrawiam

    1. ~Obżarciuch pisze:

      kiedyś jadłam coś podobnego, dziś robie zdecydowanie!
      polecam szybki deserek – pieczone jabłka
      http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/pieczone-jabka.html

      1. ~Rondel pisze:

        karmel + jabłka, oj cóż za smaczne połączenie
        przy okazji podrzucamy inspiracje jabłkowe
        http://ronddel.blogspot.com/search/?q=jab%C5%82ka+przepisy

        1. ~mkr pisze:

          Pyszności – zobacz mój przepis na cudowną tartę z jabłkami i orzechami w karmelu

          http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/tarta-z-jabkami-i-orzechami-w-karmelu.html

          Pozdrawiam

      2. Przepis na Twój deser brzmi bardzo apetycznie, oczywiście zdjęcia zachęcają do przetestowania tej że tarty, ja zapisuję przepis do wypróbowania i zapraszam na moje łatwe rafaello bez pieczenia na krakersach: http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html

  2. ~henia pisze:

    Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    Pozdrawiam smacznie.

  3. ~Obżarciuch pisze:

    ale ślinka cieknie :) pychotka
    zapraszam na moje ciekawe pomysły z jabłkami w roli głównej
    http://oobzarciuch.blogspot.com/?q=jab%C5%82ka

    pozdrawiam!

  4. Cudowny deser na pochmurne dni. U mnie spróbuj szarlotki na ekstra kruchym cieście
    http://bulkazchlebem.pl/szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>