Świąteczna zupa grzybowa

grzybowa2

Standardem jest na Polskim stole zupa grzybowa. Dobrze przyrządzona może doskonale urozmaicić smak świąt.. ważne aby wybrać naprawdę dobre grzyby  ..soczyste w smaku i pokaznych rozmiarów .

SKŁADNIKI :

0,5 kg  świeżych borowików 

0,5 kg podgrzybków 

1 cebula

włoszczyzna: 2,3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera

1 ząbek czosnku

2 ziela angielskie

1 liść laurowy

sól, pieprz do smaku

łyżeczka masła

grzybowa

PRZYGOTOWANIE :

Grzyby oczyścić i zalać na noc wodą tak aby przykrywała wszystkie kapelusze.

w garnku roztopić masło, pokroić cebulę i ją podsmażyć.

Grzyby należy odcedzić , pokroić ( chyba że wolicie duże kapelusze w zupie to nie) i dodać do smażącej się cebuli.

Między czasie zetrzeć marchewkę , pietruszkę i seler na tarce z małymi oczkami i ugotować na wodzie z grzybów ( aż zmiękną)

Do garnka z cebulą i grzybami dodajemy czosnek, lekko podsmażamy a następnie bulionem zalewamy całość.

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i sól.

Gotujemy na delikatnym ogniu przez godzinę ( aby smaki wzajemnie przeniknęły)

ot , cała filozofia. Smacznego :)

grzybowa3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>