Faszerowany Tort Kapuściany (zmodyfikowana opcja Gołąbków)

tort kapusciany 2

Przygotowanie tego „tortu” jest banalnie proste, wszystko kręci się wokół tematu gołąbków ale podanego w innej formie. Kapusta jest pomijana w naszej kuchni ze względu na trudność przygotowania czy może też odpowiedniego podania – aby było efektownie i smacznie.. ale przecież nie ma rzeczy nie możliwych.
Przepis skradłam od pewnego Francuskiego kucharza i oczywiście lekko zmodyfikowałam :)

 

Składniki:
Kapusta 
Mięso mielone ( 0,5kg wystarczy)
Ryż ( 0,5 kg)
2 duże marchewki
2 cebule
2 duże łyżki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz
(opcjonalnie pieczarki)
ser do zapiekania
Bulion ( 1 duża szklanka)

 

Na sos:
3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta tymianku

 

około 15 liści kapusty obieramy i wrzucamy do wody i gotujemy aby były miękkie – ważne aby potem wyciąć kłąb bo łatwiej będzie się formować liście.

 

Cebule kroimy i podsmażamy na paru kroplach oliwy, dorzucamy mięso, startą marchewkę na dużych oczkach i doprawiamy

(można dodać też grzyby, pietruszkę startą na grube oczka)

 

Następnym krokiem jest zmieszanie mięsa z ugotowanym ryżem i doprawieniem do smaku majerankie, papryką słodką.

Ugotowane liście kapusty układamy w dowolnym żaroodpornym naczyniu ( może być kwadrat, owal – w zależności jaki kształt chcecie uzyskać) następnie wysypujemy farsz dobrze go ugniatając, kroimy ser i kładziemy go na farsz po czym zakrywamy liśćmi .

Na koniec zalewamy szklanką bulionu ( nie na liście ale staramy się pod nie)i wkładamy na 20minut do piekarnika nagrzanego na 180 wraz z termoobiegiem.

po upieczeniu przekładamy obracając  na talerz i gotowe. ( na naczynie żaroodporne kładziemy talerz i obracamy – tylko się nie poparzcie!)

 

sos jest prosty do zrobienia – często używam go do ryb.

Kroimy wszystko na duże kawałki i wrzucamy na patelnię lekko podsmażając, przekładamy do blendera – miksujemy.
doprawiamy solą i pieprzem.
podajemy na ciepło wraz z faszerowaną kapustą

tort kapusciany 3

tort kapusciany

Jedno przemyślenie na temat “Faszerowany Tort Kapuściany (zmodyfikowana opcja Gołąbków)”

  1. ~Karolina pisze:

    Co za super pomysł! Wrzucam na listę „do zrobienia” :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>