Hiszpańskie gazpacho z faszerowanym pomidorem.

IMG_1520

IMG_1485

Smak Hiszpani, wakacji, lata. w tęsknocie i zmęczeniu klimatem jesienno zimowym dziś trochę inna optyka dnia :) gazpacho pochodzi z Andaluzji – jest podawane na zimno ( ja wręcz lubię jak mrozi..)na bazie pomidorów idealna potrawa na letnie upały..niestety na to jeszcze trzeba trochę poczekać. Dla kontrastu chłodu i orzezwienia zupy – gorący, sycący pomidor faszerowany….. czym chcecie. Bo tak naprawdę od was zależy tylko jego smak. Ja użyłam standardowo ryżu ale dodałam też marchewkę, paprykę ( aby smak nawiązywał do gazpacho),dużo a wręcz gigantycznie dużo czerwonej cebuli, rozmaryn i orzechy i oczywiści na koniec posypałam serem aby się dobrze zapiekło. Na przygotowanie całości potrzebujecie koło 30minut, można podać jako przystawkę przed daniem głownym bądz jako danie główne. Jak was fantazja poniesie, zatem do kuchni i gotować!

Porcja jest na 4 osoby

Składniki:

Na  gazpacho

2 duże pomidory + miąsz z 4 pomidorów które bedą faszerowane

połowa papryki czerwonej

1 ogórek

połówka zielonej cytryny

3 łyżki oliwy 

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

6 liści bazylii

Faszerowane pomidory

2 szklanki ryżu

4 duże pomidory

orzechy laskowe

3 duze czerwone cebule

gałązka rozmarynu

1 marchewka

połowa papryki czerwonej

szklanka tartego sera ( może być ementaler)

1. Pomidory wkładam do gorącej wody a następnie je obieram. wszystkie warzywa wraz z przyprawami oraz oliwą pokrojone wrzucam do miksera , z pomidorów które będę faszerowała wydłubuję miąższ łyżeczką i dodaję do reszty gazpacho. doprawiam solą, pieprzem – miksuje i tak przygotowaną zupę wkładam do lodówki.

2. gotuję 2 szklanku ryżu . między czasie na patelni pokrojoną cebulę podsmażam na złoty kolor, dodaję startą marchewkę, paprykę, rozmaryn i orzechy aby się wszystko lekko razem przypiekło. ważne aby warzywa były chrupkie – nie rozgotowane , dlatego proces smażenia nie powinien trwać dłużej niż 7,8min.

Mieszam ryż z farszem.

Następnie biorę nasze pomidory – delikatnie łyżeczką nakładam farsz do środka, posypuję serem i przygrywam z góry „kapeluszem”

Teraz biorę dużą patelnie i uwaga…wrzucam na nią 2 łyżki masła + łyżka oliwy- aż się rozpuści i kładę pomidory wraz z ząbkiem czosnku. polewam je masłem i smażę tak przez około 4 minuty na bardzo wysokim ogniu.

Nagrzewam piekarnik – 190* i przekładam całą patelnię na około 10 minut do piekarnika aż pomidory się lekko podpieką.

Zimne gazpacho wlewam na talerz i na to kładę gorący i chrupiący pomidor.

Smacznego!

 

 

IMG_1520

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>